Home / Artikelen / Wonden

Wonden

Als kinderen eenmaal lopen of kruipen, lopen ze al gauw een schaafwond of een snijwond op. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je dit soort wonden behandelt.

Wat doe je bij een schaafwond?

Heeft je kind een oppervlakkige schaafwond, dan is het belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt om de kans op infectie te verkleinen. Reinig de wond eerst met lauw water en ontsmet de wond daarna met betadine-jodium. Dat is jodium met een bruinrode kleur. Dat mag alleen als je kind niet overgevoelig is voor jodium. Laat de wond drogen aan de lucht. Een pleister is niet nodig.

Wat doe je bij een diepe snijwond?

Kijk bij een diepe snijwond of er geen pezen en spieren beschadigd zijn. Dit controleer je door je kind het betreffende lichaamsdeel te laten bewegen. Als dit niet goed lukt of de wond is groter dan 2 centimeter, ga dan met je kind naar de huisarts.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Voordat je naar de huisarts gaat, stelp het bloeden van de wond door deze met een gaasje dicht te drukken. Leg hierna een (snel)verband aan. De huisarts bepaalt of de wond gehecht moet worden. Ook als je kind een bijtwond heeft, is het verstandig direct naar de huisarts te gaan om het risico op een infectie te beperken.

EHBO-cursus

Als je wilt weten hoe je handelt als je kind iets overkomt, kun je een EHBO-cursus volgen die speciaal op kinderen is gericht. Deze cursussen worden in bijna elke woonplaats gegeven door de EHBO-vereniging. Download de gratis EHBO-app van Rodekruis.nl voor meer praktische tips.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?