Home / Artikelen / Ziekenhuisbevalling

Ziekenhuisbevalling

In vrijwel ieder ziekenhuis worden voorlichtingen georganiseerd voor zwangere vrouwen die poliklinisch willen bevallen. Het is aan te raden om alvast eens te gaan kijken, bijvoorbeeld met je partner, een vriendin of een familielid. Dan kun je de sfeer proeven en heb je een beeld van de plek waar het straks allemaal gaat gebeuren.

Wat is poliklinisch bevallen?

Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen (zonder medische indicatie), heet dit een poliklinische bevalling. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als dat je een veilig gevoel geeft.

Een nadeel van de poliklinische bevalling is dat je pas naar het ziekenhuis gaat als de ontsluitingsfase al is begonnen. Je moet ook zelf zorgen voor vervoer naar het ziekenhuis. Je eigen verloskundige gaat wel mee naar het ziekenhuis, en als de bevalling goed verloopt, mag je vaak na een paar uur weer naar huis.

Gynaecoloog of verloskundige?

Het is logisch dat je bij de bevalling een prettige en deskundige begeleider wilt hebben. Sommige vrouwen willen liever een gynaecoloog bij de bevalling hebben en andere een verloskundige. Als je een voorkeur hebt, vraag dan bij het ziekenhuis na of dat altijd mogelijk is. In veel ziekenhuizen begeleiden verloskundigen ook de medische bevallingen, maar dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Tas met spullen klaarzetten

Het is handig om tegen de tijd dat je uitgerekend bent, alvast een tas klaar te zetten met spullen die je nodig hebt als je gaat bevallen.

Kraampakket

Ook als je poliklinisch bevalt, kun je een kraampakket bij de zorgverzekeraar bestellen. Dit is handig om in huis te hebben als je nog niet weet waar je wilt gaan bevallen of voor als de bevalling onverwacht toch thuis plaatsvindt. In het kraampakket zit onder meer een matrasbeschermer en kraamverband, alcohol en gaasjes voor de baby.

De kosten van een ziekenhuisbevalling

Bij een aantal zorgverzekeraars betaal je een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Wanneer de poliklinische bevalling om medische redenen klinisch wordt, hoef je die kosten niet te betalen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?