Home / Artikelen / Zwanger, wat moet ik doen?

Zwanger, wat moet ik doen?

Als je per ongeluk zwanger bent, kun je daar behoorlijk van schrikken. Toch is het belangrijk dat je probeert helder na te denken. Dan kun je een besluit nemen waar jij je goed bij voelt.

Mijn vriendin is zwanger

Natuurlijk is het ook schrikken als een meisje onverwacht zwanger is van jou. Al sta je er misschien iets verder vanaf, het kind is ook van jou. Probeer betrokken te zijn en mee te denken. Ga bijvoorbeeld ook mee naar de huisarts.

Een besluit nemen

  • Je kunt het kind houden en het zelf of met hulp van je ouders opvoeden.
  • Denk je dat je het kind niet zelf kunt opvoeden, maar wil je ook geen abortus? Dan kun je het ter adoptie afstaan of 'ter pleegplaatsing' (je kind komt dan in een pleeggezin terecht).
  • Weet je zeker dat je de zwangerschap wilt afbreken en ben je niet langer zwanger dan 22 weken? Dan heb je twee mogelijkheden, afhankelijk van hoe lang je zwanger bent: een overtijdbehandeling of een abortus.

Doe de check op Fiom.nl om erachter te komen wat jouw mogelijkheden zijn bij een ongewenste zwangerschap.

Ik weet niet wat ik wil!

Natuurlijk hoef je deze keuze niet alleen te maken. Praat erover met je ouders, je partner of iemand anders die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, of een docent met wie je goed kunt praten.

Er zijn ook verschillende organisaties die je kunnen steunen en begeleiden. Bijvoorbeeld Fiom.nl of Sense.nl.

Naar de huisarts

Het is heel belangrijk dat je ook alvast met je huisarts gaat praten. Je huisarts heeft zwijgplicht vanaf je zestiende. Ben je tussen de 14 en de 16 jaar? Dan mag de huisarts alleen iets aan je ouders vertellen als hij zich grote zorgen maakt. Dit moet hij dan eerst met jou overleggen. Je kunt alles bespreken wat je wilt en hij helpt je ook bij het maken van een keuze.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?