Home / Artikelen / Bibliotheek

Bibliotheek

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter zijn in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Babyboekjes

Vanaf ongeveer 4 maanden kun je je baby al 'voorlezen'. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij naar je stem luistert.

Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen ze het steeds leuker te vinden om samen plaatjes te kijken. Vertel wat je ziet. Zo stimuleer je je kind om te praten.

De meeste bibliotheken hebben speciale boekjes voor baby's. Dit zijn stevige kleine boekjes van bijvoorbeeld plastic of stof. Ook kun je er cd's lenen met liedjes voor baby's. Dat vinden ze heel leuk!

Je baby voorlezen

Je kunt zelf boekjes kopen of lenen voor je baby maar ook meedoen met het landelijke programma 'BoekStart voor baby's'. In dit programma stimuleren bibliotheken ouders om samen boekjes te lezen met hun baby's. Op de website BoekStart.nl vind je meer informatie over welke bibliotheken aan het programma meedoen. Je vindt er ook filmpjes met voorleestips voor baby's en peuters van verschillende leeftijden.

Voorleesboeken en luisterboeken

Voor iets oudere kinderen zijn er in de bibliotheek voorleesboeken en luisterboeken. Veel bibliotheken hebben ook een 'makkelijk lezen plein' (MLP) en een speciale 'ouder-en-kindcollectie'.

Filmpjes en apps

Wees voorzichtig met beeldschermen voor baby's tot één jaar. Beeldschermen kunnen voor deze leeftijd voor overprikkeling zorgen.

Apps of filmpjes voor kinderen vanaf 1 jaar kunnen wel heel interessant en leerzaam zijn. Er zijn bijvoorbeeld prentenboek-apps die verhalen nog interessanter maken. De bibliotheekmedewerkers kunnen je helpen om geschikte dvd's of apps te vinden voor je kind. Gebruik de prentenboek-apps niet vlak voor het slapen gaan. Je kind wordt hier extra wakker van door het blauwe licht van de schermen.

Naar de bibliotheek: tips!

  • Om lezen meer te stimuleren, kun je regelmatig met je kind naar de bibliotheek gaan.
  • Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie.
  • Misschien organiseert de bibliotheek ook een voorleesmiddag? Of een theatervoorstelling? Vraag ernaar!
  • Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.
Filmpje over BoekStart
Bron: Stichting Lezen
Het filmpje legt uit wat het landelijke programma BoekStart voor baby's is en hoe je hier aan mee kunt doen.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?