Home / Artikelen / Breath holding spells

Breath holding spells

Breath-holding spells zijn aanvallen waarbij kinderen hun adem inhouden. Vaak gaat er pijn, schrik, een driftbui of andere heftige emotie aan vooraf. Meestal huilt een kind eerst heel hard en stopt dan bij een uithaal ineens met ademen. Het kind kan dan rood en daarna blauw aanlopen, buiten bewustzijn raken en slap of stijf worden. De ogen kunnen omhoog rollen. Breath-holding spells komen voor bij kinderen vanaf ongeveer 6 maanden tot 5 jaar.

Adem inhouden kan geen kwaad

Hoe naar en angstaanjagend het er ook uit kan zien en hoezeer je er als ouder ook van kunt schrikken, een breath-holding spell kan geen kwaad. Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft. In de meeste gevallen kan de huisarts je geruststellen.

Wat kun je doen aan breath-holding spells bij je peuter?

  • Het belangrijkste wat je moet doen is rustig blijven. Reageer niet overbezorgd en paniekerig. Kinderen die al vaker zulke aanvallen hebben gehad, kunnen ze vaak zelf uitlokken om aandacht te krijgen.
  • Hoe minder je reageert, hoe beter. Geef je kind geen tik, houd het niet onder de kraan en schud het niet! Zorg alleen dat je kind zich niet kan bezeren. Je kunt je kind even op de zij leggen zodat het makkelijker weer kan gaan ademen.
  • Besteed na de aanval zo min mogelijk aandacht aan wat er is gebeurd. Als de voorafgaande driftbui was ontstaan door iets wat niet mocht, geef dan niet alsnog toe.
  • Licht de kinderopvang of peuterspeelzaal in, zodat ze daar ook rustig blijven als het gebeurt.
  • Zoek naar manieren om volgende driftbuien te voorkomen.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?