Home / Artikelen / Weglopen

Weglopen

Peuters zijn impulsief; ze lopen soms zomaar opeens weg, meestal omdat ze iets zien waar ze naartoe willen. Op straat kan dit door het verkeer gevaarlijke situaties opleveren.

Hoe zorg je dat je kind bij je in de buurt blijft?

Als je samen wandelt of buiten bent, is het belangrijk om je peuter aandacht te geven. Praat samen over de dingen die je ziet. Dit is ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Vertel van tevoren wat je gaat doen en wat de regels zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Als we straks naar de winkel gaan, moet je goed bij mij blijven.’ Tijdens het lopen herhaal je die regels. Prijs je kind als het zich aan de regels houdt en wijs het terecht als het ze negeert.

Wat doe je als je kind toch wegloopt of wegrent?

Als je kind ervandoor gaat, ga er dan meteen achteraan. Houd daarna de hand van je kind weer even vast tijdens het wandelen. Werkt dat niet, laat je kind dan een tijdje op de stoep zitten. Leg uit dat dit moet omdat je kind weg was gelopen. Geef 30 seconden geen aandacht aan je kind, maar zorg wel dat je kind blijft zitten. Ga dan naar huis en probeer het bij een volgende wandeling weer. Als het goed gaat, prijs je het gedrag van je kind. Complimenten doen wonderen. Met deze techniek kun je niet vroeg genoeg beginnen. Het zal vast niet altijd lukken om consequent te zijn, maar alles wat je je peuter nu bijbrengt scheelt later veel gedoe.

Vakantie

Wanneer je op vakantie bent, kun je je peuter makkelijker uit het oog verliezen. Als je kind dromerig aan het dwalen slaat, kan het in zo’n vreemde omgeving waarschijnlijk moeilijk de tent, caravan of bungalow terugvinden. Geef je kind daarom een ketting om met een naamplaatje met daarop de naam van je kind, je mobiele nummer en je vakantieadres. Als je kind 3 of 4 jaar is, kun je het leren om naar een politieagent of een medewerker toe te gaan als het jou kwijt is. Verder kun je afspreken dat je altijd naar een vast punt terugkomt, een duidelijk herkenbare plek zoals een strandpaal of strandpaviljoen.

Vermist

Het kan gebeuren dat je je kind zelf niet kunt vinden en dat het ook niet teruggebracht wordt. Als je kind wordt vermist, kun je het best 112 bellen en duidelijk uitleggen wat er precies aan de hand is. Vervolgens zal de politie proberen je kind op te sporen. Meestal wordt hierbij het ‘Amber Alert’ ingeschakeld.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?