Dag- en nachtritme
Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Ze krijgen weer energie voor de volgende dag. Daarnaast groeien kinderen het meest tijdens de slaap.
Bedtijd!
Kinderen in de leeftijd tussen 4 en 9 jaar slapen ongeveer 11 uur per nacht. Tussen de 9 en 12 jaar slapen ze ongeveer 10 uur per nacht. Dit zijn gemiddelden, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen. Je kunt daarom ook het best zelf de bedtijden bepalen. De dag afsluiten met een gezellig en fijn ritueel kan je kind helpen om te gaan slapen.
Zorg ervoor dat je kind duidelijk weet:
- wanneer het moet gaan slapen (bijvoorbeeld ’s middags of na het eten);
- wat het moet doen voordat het gaat slapen;
- wie het naar bed brengt;
- of het een tv-programma mag afkijken of een spelletje mag afmaken.
Tips
- Voor kinderen die bang zijn in het donker is een nachtlampje een oplossing.
- Veel opwinding is niet bevorderlijk voor het inslapen. Spannende films, opwindende computerspelletjes of stoeien voor het naar bed kun je beter vermijden.
- Het is prettig voor je kind om samen de dag nog even door te nemen. Wat was er leuk vandaag, wat was minder leuk? Dit kun je doen als je kind al in bed ligt.
- Vindt je kind het moeilijk om rustig te gaan slapen? Help het dan met een vaste volgorde van uitkleden, wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Zo weten kinderen dat ze na het verhaaltje en de knuffel moeten gaan slapen.
- Ook grotere kinderen vinden het vaak leuk om voor het slapengaan nog even te worden voorgelezen.
- Als je je kind overdag veel laat bewegen, komt dat het slapen zeker ten goede.
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Slapen en nachtrust
Dag- en nachtritme
Slaaptips en bedritueel
Bedtijd
Slaapplek
Duimen
Dromen
Slapen en angst
Slecht slapen
Slaapwandelen
Aanpak van slaapproblemen
Slaaptips