Home / Artikelen / Duimen

Duimen

Sommige kinderen hebben de gewoonte om op hun duim of hun vingers te zuigen. De meeste kinderen houden op met duimen als ze een jaar of 4 zijn, maar soms duurt het wat langer.

Duimen afleren

Er zijn kinderen die (een stukje van) hun duim of vinger in hun mond hebben als ze zich concentreren of als iets spannend is. Als dat af en toe gebeurt en maar eventjes, is dat niet zo erg. Maar als je kind duimt of op de vingers zuigt, is het heel belangrijk om dat af te leren.

Gevolgen van duimen

Kinderen die duimen lopen het risico dat hun tanden scheef gaan staan en het gehemelte vervormt. Ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan veranderen. Daarbij krijgen kinderen die duimen eerder last van verkoudheid en oorproblemen doordat ze meer door de mond ademen. Ook kan je kind op school gepest worden.

Duimen afwennen

Leg je kind uit dat het belangrijk is om het duimen af te leren. Veel kinderen willen het zelf ook graag afleren, maar vinden dat heel moeilijk.

  • Probeer het zo positief mogelijk te doen door begrip te tonen voor hoe moeilijk het is en je kind te prijzen voor de vooruitgang die het maakt.
  • Als je kind zelf met een voorstel komt om te proberen te stoppen met duimen, is dat een compliment waard. En probeer het plannetje vooral uit.
  • Je kunt je kleuter helpen met afwennen door een mooie pleister met een plaatje op zijn duimen te plakken. Dit maakt het afleren misschien wat leuker. Als je kind wat ouder is, wil het misschien geen pleister meer.
  • Wat je ook kunt doen is je kind vertellen dat het niet goed is voor de duimen om steeds dezelfde duim te gebruiken. Door je kind steeds na te laten denken welke duim er dit keer aan de beurt is, wordt het bewuster van het duimen en is het makkelijker af te leren.
  • Ook het geven van stickers voor elke dag dat je kind niet duimt, kan helpen.
  • Duimt je kind nog 's nachts? Een sokje of handschoen kan hierbij helpen.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?