Home / Artikelen / Groente en fruit

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitamines, mineralen en vezels. Het is daarom belangrijk dat je peuter dit elke dag krijgt.

In boerenkool en broccoli zit bijvoorbeeld veel vitamine C en in spinazie veel vitamine B11 (foliumzuur). Niet één groente- of fruitsoort bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Daarom is het goed om je kind elke dag groente en fruit te laten eten, en het is nog beter als je daar variatie in brengt! Bijkomend voordeel: variatie verveelt nooit.

Tips om je peuter groente en fruit te laten eten

Niet elk kind houdt van groente en fruit. Kinderen kunnen soms behoorlijk kleine of lastige eters zijn. De volgende tips kunnen helpen groente en fruit lekkerder te maken voor je kind.

  • Aardbeien, appels, avocado, peren, bananen en tomaten smaken heel goed op brood of op een beschuitje. Je kunt er leuke gezichtjes mee maken!
  • Geef je kind ook eens rauwkost als tussendoortje of bij de lunch: een stukje wortel, snoeptomaatjes, plakjes komkommer of reepjes paprika.
  • Als je lasagne, pasta of soep maakt, kun je veel verschillende soorten groente (bijvoorbeeld courgette, tomaten, wortelen, aubergine, paprika) raspen, in kleine stukjes snijden of pureren en door de saus doen. Zo verstop je zomaar een portie extra groente!
  • Geef je kind naast de groente die het graag lust, ook een beetje van een minder favoriete soort. Zo leert het toch nieuwe smaken kennen.
  • Er zijn speciale kookboeken voor kinderen, en op het internet zijn websites en apps (bijvoorbeeld Slim Koken van het Voedingscentrum) met leuke recepten.
  • Onthoud dat sommige kinderen wel tien tot vijftien keer iets moeten proeven voordat ze gewend zijn aan de smaak. Het kan helpen om meer dagen achter elkaar een zelfde soort te geven.

Op de site van het Voedingscentrum vind je meer tips voor de lust-ik-niet-fase.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?