Home / Artikelen / Veganistisch

Veganistisch

Bij een veganistisch dieet laat je alle dierlijke producten weg. Je eet dan geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Krijgt je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnen?

Het is een lastige keuze of je je kind ook veganistisch wilt laten eten. De kans is groot dat je kind een tekort ontwikkelt aan bepaalde voedingsstoffen. Het is vooral moeilijk om voldoende vitamine B12, calcium, ijzer, omega 3-vetzuren en vitamine D binnen te krijgen als je dierlijke producten weglaat.

De gevolgen van tekorten kunnen voor jonge kinderen veel groter zijn, omdat ze nog in de groei zijn.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten. Het zit ook in enkele wieren en in gistextract, maar de B12 uit wieren kan je lichaam niet opnemen en de B12 uit gistextract levert niet voldoende. Je kunt daarom het best kiezen voor een vitaminepreparaat met B12.

Calcium

Kinderen hebben calcium nodig voor sterke botten en een goed gebit. Geef je kind daarom producten waaraan calcium is toegevoegd, zoals sojadrink.

IJzer

IJzer is belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Plantaardige producten die veel ijzer bevatten zijn brood, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en donkergroene bladgroenten.

Omega 3-vetzuren

Dit zijn gezonde vetzuren die ook wel visvetzuren worden genoemd. Ze zitten vooral in vis en plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. Er zijn ook visoliecapsules en producten te koop waar omega 3-vetzuren aan zijn toegevoegd.

Vitamine D

Voor kinderen tot vier jaar geldt het advies om ze elke dag een supplement te geven met 10 microgram vitamine D. Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek of drogist. Als je kind een donkere (getinte) huid heeft, is het belangrijk om ook na de leeftijd van vier jaar extra vitamine D te blijven geven. Met een donkere huid maak je in de Nederlandse zon te weinig vitamine D aan.

Diëtist

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind de noodzakelijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Vraag advies aan een diëtist als je je kind veganistisch wilt laten eten.

Schijf for Life

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?