Home / Artikelen / Groepsvorming

Groepsvorming

Groepsvorming is heel belangrijk voor jongeren. Iedere jongere is daarmee bezig en wil graag ergens bij horen. Maar hoe worden deze groepen gevormd?

Groepsvorming op basis van overeenkomsten

Jongeren die bij een vriendengroep horen, hebben vaak bepaalde overeenkomsten, zoals hun muziekstijl, kledingstijl, uiterlijk, afkomst, hobby's, interesses, leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Sommige jongeren horen bij een subcultuur zoals hiphop of gothic.

Hangjongeren

Voor veel jongeren is zomaar wat 'rondhangen' en met elkaar kletsen heel belangrijk. Van de omgang met zo'n vriendengroep leer je sociale vaardigheden. Veel jongeren doen daarnaast ook nog allerlei andere dingen samen, zoals sporten, vrijwilligerswerk, studeren, uitgaan, shoppen of concerten bezoeken. Vanaf een jaar of 18 tot 20 zie je dat jongeren minder gaan rondhangen dat de groepen losser van samenstelling worden, vooral als de een na de ander een vaste relatie krijgt.

Conflicten

Er zijn groepjes jongeren die een groot deel van de dag op een bankje in het park hangen. Soms maken ze zich daarbij schuldig aan negatief gedrag, zoals diefstal en vandalisme. Spreek jongeren aan op dit gedrag of doe dat samen met andere ouders als je er liever niet alleen op afstapt. Als dat niet helpt, kun je de wijkagent inschakelen.

Soms komen groepen jongeren negatief in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer ze ruzie zoeken met andere groepen en dat op een gevecht uitloopt. Tussen sommige groepen bestaat veel rivaliteit. Dit heeft vaak te maken met waar een groep voor staat, of met afkomst, etniciteit of groepsdruk. Vaak is er agressie door alcoholmisbruik. Gelukkig komen de meeste jongeren op een goed moment los van deze groepen en komen ze weer op het rechte pad.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?