Home / Artikelen / Vriendschap

Vriendschap

Voor de meeste jongeren betekent vriendschap gezelligheid, jezelf kunnen zijn, praten, luisteren, elkaar vertrouwen en begrijpen, en samen leuke dingen doen.

Omgaan met anderen

Het is gezellig om vrienden te hebben. Bovendien leer je dankzij vriendschappen veel over jezelf en over omgaan met anderen. Vrienden zijn ook goed voor je zelfvertrouwen. Als je kind bij een vriendengroep hoort, geeft dat veiligheid en zekerheid.

Vrienden

Als jongeren (veel) vrienden hebben, kunnen ze samen met hen uitgaan en andere leuke dingen doen, zoals films kijken, muziek luisteren, winkelen en rondhangen. De meeste jongeren doen daarom erg hun best om vrienden te maken. Je kind hoort misschien bij vriendengroep of een subcultuur. Als ouder kun je er moeite mee hebben dat je kind je nu minder hard nodig heeft, maar het hoort er wel bij dat jongeren steeds zelfstandiger worden. Ze maken zich los en voor een tijdje lijken hun vrienden belangrijker dan hun ouders. Dat is normaal. Toch heb je nog veel invloed, maar het kan best zijn dat je dat pas over een paar jaar merkt. In deze fase verandert je relatie van opvoeder en kind naar een meer gelijkwaardige omgang en vriendschap met elkaar.

Sociaal netwerk

De vrienden van je kind vormen een 'sociaal netwerk'. Op internet kan iedereen tegenwoordig zijn netwerk goed bijhouden door vrienden toe te voegen op een persoonlijke pagina. Je kind kan bijvoorbeeld persoonlijke berichtjes sturen, foto's laten zien en nieuwe mensen leren kennen op internet.

Vriendengroep

Je kind kan deel uitmaken van een groep vrienden die intensief met elkaar omgaan en dezelfde smaak en voorkeuren hebben. Een vriendengroep heeft iets van een familie en biedt veiligheid en zekerheid. Zo'n groep helpt jongeren ook om hun sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Een subcultuur is iets anders. Daarbij gaat het meer om je gevoel van identiteit, van wie je bent. Bij jongvolwassenen wordt de eigen identiteit steeds duidelijker. Ze weten wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden.

Echte vrienden

Wie zijn je echte vrienden? Wat is de waarde van vriendschap? Het is best mogelijk dat je kind maar één beste vriend of vriendin heeft. Jongvolwassenen bepalen zelf met wie ze vriendschap sluiten en wie ze toelaten tot hun vriendenkring. Ze denken nu meer na over wat een vriendschap voor hen betekent. In het proces naar volwassen worden, veranderen jongeren en krijgen ze andere interesses en andere vrienden.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?