Home / Artikelen / HPV-vaccinatie

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Tot 2022 kregen meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 werden. Per 1 januari 2022 is dit vervroegd. In het jaar dat ze 10 worden krijgen kinderen - ook jongens dus - een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Hoeveel prikken?

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee of drie prikken. Het is afhankelijk van de leeftijd waarop je de eerste prik hebt gehaald.

Haal je voor je 15e verjaardag de eerste prik, dan is hierna nog maar één prik nodig. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je allebei de prikken haalt, ben je voldoende beschermd. Als je de eerste prik na je 15e verjaardag haalt, dan volgen er nog twee prikken.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting voor het 'humaan papillomavirus'. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn. Je kunt het virus ook krijgen via de huid van je handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.

HPV komt veel voor

De meeste mensen met seksuele contacten hebben wel eens een HPV-besmetting gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit je lichaam. Maar soms ook niet. Het virus kan de cellen in de baarmoederhals beschadigen en zo kan er na verloop van tijd kanker ontstaan. Er zijn geen medicijnen tegen HPV.

Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Het vaccin beschermt hiertegen.

Bijwerkingen

Net als bij elke inenting, kun je ook bij deze prik last van bijwerkingen hebben. Je kunt pijn krijgen rond de plek waar je geprikt bent. Sommige mensen krijgen spierpijn in hun bovenarm. Je kunt ook last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Meestal gaan de klachten snel weer over.

Ben je bang voor een prik?

Sommige mensen vinden het eng om een prik te krijgen. Vind jij het eng? Vertel het dan aan de mensen die je de prik geven. Dan kunnen zij er rekening mee houden en je geruststellen.

Tips

Wil je meer weten over de HPV-vaccinatie of heb je vragen? Probeer je goed te informeren.

  • Ga zelf op onderzoek uit. Lees de informatie op betrouwbare websites.
  • Praat erover met je ouders. Vraag aan je ouders wat zij vinden van de prik en vooral waarom ze dat vinden. Het gaat om jouw toekomst en over jouw lichaam, dus het is belangrijk om er ook zelf goed over na te denken.
  • Praat erover met de jeugdarts op school of met je eigen huisarts. Vraag of het klopt wat je denkt en wat je gehoord hebt.
  • Praat erover met jongeren die de prik al gehad hebben. Deed het echt pijn? En hadden zij er veel last van?

Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?