Home / Artikelen / Jezelf motiveren

Jezelf motiveren

Je weet natuurlijk best wat goed voor je is: genoeg slaap, gezond eten, regelmatig sporten en op tijd beginnen met je huiswerk. Maar het is vaak moeilijk om je hieraan te houden. Misschien voel je je daar wel eens schuldig over.

Hoe kun je jezelf motiveren om gezonder te gaan leven? En hoe kom je aan de discipline om op tijd aan je huiswerk te beginnen?

Uitstellen

Iedereen laat wel eens uitstelgedrag zien. Je weet dat je iets moet gaan doen, maar het lukt je niet om echt te beginnen. De meeste jongeren hebben hier last van. Het heeft te maken met de ontwikkeling van je hersenen. Vooral het deel van je hersenen dat zich bezighoudt met plannen, is nog in ontwikkeling. Als je dingen steeds uitstelt, kun je daar een heel vervelend gevoel van krijgen. Hoe kun je jezelf motiveren om toch te beginnen?

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

 • Schrijf elke dag drie punten op die je de dag erna echt wilt doen. Kies in het begin voor kleine overzichtelijke dingen. Streep het punt weg als je het hebt afgerond.
 • Voel je niet schuldig als je een keer iets niet hebt gedaan. Het hoort gewoon bij de puberteit. Iedereen heeft er last van.

Gezond eten, bewegen en genoeg slaap

Sommige jongeren twijfelen over hun gewicht en nemen zich voor om wat gezonder te gaan eten. Ze willen minder snoepen en snacken. Het kan ook zijn dat je wat meer wilt gaan bewegen, want sport en bewegen zijn goed voor je gezondheid, je lijf en je brein. Misschien ben je van plan om ervoor te zorgen dat je genoeg slaapt. Een goede nachtrust zorgt voor meer energie en een betere gezondheid.

Maar hoe houd je die goede voornemens vol?

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

 • Geef jezelf een beloning, als je bijvoorbeeld bent gaan hardlopen of een snack hebt laten staan. Je kunt jezelf belonen door naar je favoriete serie te kijken of naar de film te gaan.
 • Er zijn apps die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven om meer te bewegen. Zoals bijvoorbeeld de hardloopapps Strava en Runkeeper.
 • Begin klein. Als je begint met sporten, bouw het dan langzaam op zodat je het goed vol kunt houden.
 • Vraag een vriend of vriendin om samen te gaan sporten.
 • Spreek met een vriend of vriendin af om niet meer naar de supermarkt te gaan in de pauze.

Huiswerk

Soms lukt het gewoon niet om op tijd te beginnen met je huiswerk. Je blijft maar uitstellen tot het laatste moment en soms is het echt te laat. Hoe kun je de motivatie opbrengen om toch op tijd te starten?

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

 • Zorg voor focus. Er zijn apps die je kunnen helpen, zodat je niet wordt afgeleid door andere apps en meldingen op je telefoon, zoals Forest.
 • Zoek iemand met wie je goed samen huiswerk kunt maken.

Je doet het voor jezelf

Bijna alle jongeren stellen dingen uit en hebben soms te weinig motivatie. Misschien denk je dat jij de enige bent. Als je er met je vrienden over praat, zal je zien dat iedereen er last van heeft en zich wel eens schuldig voelt. Hoe houd je je motivatie vast?

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

 • Praat erover met je vrienden en klasgenoten.
 • Bedenk: alles wat je doet, doe je voor jezelf en je eigen toekomst. Hoe beter je weet waarom je iets doet, hoe makkelijker het is om het vol te houden.
 • Iedereen heeft zijn eigen doel. Blijf bij jezelf en focus je op je eigen doel.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?