Home / Artikelen / Perfectionisme

Perfectionisme

Als je steeds alles perfect wilt doen, kun je overstuur raken als dat niet lukt. Je wilt het dan heel graag opnieuw doen, omdat je weet dat het altijd beter kan.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is soms best positief; je wilt de dingen graag zo goed mogelijk doen en je doet je best om dat te bereiken. Dat uit zich meestal op allerlei gebieden, zoals school, sport, werk, je uiterlijk, vriendschappen. Maar als je nooit tevreden bent met het resultaat, kan dat problemen geven:

  • Als je de lat heel hoog legt voor jezelf, voel je je altijd onder druk staan. Dan kun je last krijgen van onzekerheid en stress. Je kunt zelfs helemaal blokkeren (een ‘black-out’ krijgen).
  • Je gaat misschien zo lang door met leren of iets afmaken, dat je te laat naar bed gaat.
  • Als iemand vindt dat je iets beter had kunnen doen, kun je hier heel erg van balen of er zelfs van gaan huilen.

Faalangst

Je kunt perfectionistisch zijn op allerlei gebieden. Misschien heb je het vooral op school. Je wilt dan altijd maar betere cijfers halen, netjes werken, alles ordenen en niets vergeten. Als je vooral bang bent om slechte prestaties te leveren, dan heet dat geen perfectionisme maar faalangst.

Hoe komt het dat iemand perfectionistisch is?

Perfectionisme kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als alles je eerder gemakkelijk afging en er dan een keer iets niet lukt. Of als je overstapt naar een hoger schoolniveau. Soms zijn ouders zelf perfectionistisch en hebben ze hoge verwachtingen van hun kinderen. Dan kunnen kinderen dit overnemen van hun ouders. Maar perfectionisme kan ook gewoon in je karakter zitten. Het kan wel versterkt worden door opmerkingen van anderen, bijvoorbeeld over je uiterlijk.

Tips voor het omgaan met perfectionisme

  • Een beetje perfectionisme is goed, maar laat het niet zover komen dat je er last van krijgt. Ook niet door alle boodschappen over wat perfect is in de media.
  • Wees blij met wie je bent en hoe je presteert. Denk niet: 'alles of niets'. Ertussenin is ook prima.
  • Bedenk je dat perfectie niet bestaat. Niemand is perfect.
  • Praat eens over je perfectionisme met andere mensen. Als anderen ervan weten, begrijpen ze je beter. Heb je een vriend of vriendin die perfectionistisch of faalangstig is? Vraag er dan eens naar hoe dit voelt.
  • Bij perfectionisme op school: begin op tijd met leren en leer niet tot heel laat door. Hierdoor is er minder kans op een black-out. Op de meeste scholen kun je hulp krijgen voor faalangst.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?