Home / Artikelen / Lichaamshaar

Lichaamshaar

Bij kinderen in de puberteit verandert er van alles aan hun lichaam. Ze krijgen op allerlei plaatsen lichaamshaar. Bij meiden en jongens zie je kenmerkende verschillen.

Meiden

Meiden krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamshaar. Vanaf een jaar of tien kan er schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen. Okselhaar komt wat later, gevolgd door haar op armen en benen.

Jongens

De lichaamsbeharing bij jongens is uitgebreider dan bij meiden. Dat komt door de mannelijke hormonen. Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei. Verder groeien er haren op de armen en benen en in de oren en neus.

Sommige jongens krijgen later nog haren op de borst, rug, buik en schouders. Dit vindt soms pas na hun twintigste plaats.

Overmatige beharing bij meiden

Veel meiden willen tegenwoordig, over het algemeen, zo weinig mogelijk lichaamshaar hebben. Ontharing van de oksels en schaamstreek komt veel voor. Bij sommige meiden groeit er haar op plaatsen waar vooral mannen lichaamshaar hebben. Bijvoorbeeld op de onderbuik, borst en kaak of onder de neus. Maak je je zorgen over overmatige haargroei bij je dochter? Dan kun je het best je huisarts raadplegen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland