Home / Artikelen / Seksuele opvoeding 4-6 jaar

Seksuele opvoeding 4-6 jaar

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met je kind over seksualiteit te praten.

Ontdekken door spelen

Kinderen van vier tot zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van elkaar (leeftijdsgenoten) door te spelen. Elkaar aan- en uitkleden en kijken naar elkaars blote lichaam hoort bij de seksuele ontwikkeling van je kind.

Maak wel goede afspraken. Vraag bijvoorbeeld of het leuk was en leg uit dat als je iets niet wilt, het ook niet mag. Vertel ook dat je jezelf en de ander geen pijn mag doen, je het allebei leuk moet vinden en het allebei moet willen.

Aanraken eigen geslachtsdelen

Kinderen raken op deze leeftijd hun eigen geslachtsdelen aan. Ook dit hoort bij de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben al geleerd dat dit privé is, anderen moeten dit nog leren.

Leg uit dat het aanraken van je eigen piemel of vagina een lekker gevoel geeft ,maar dat dit niet in het openbaar kan, zoals in de woonkamer, op school, etcetera. Leg uit dat het wel kan op een plek die privé is, zoals in bed of onder de douche. Spreek ook af dat het nooit pijn mag doen.

Praten over liefde en seks

In deze fase blijft de nieuwsgierigheid groeien en zullen kinderen vaak vragen stellen. Bijvoorbeeld over de voortplanting: waar komt een baby vandaan of hoe komt die baby in de buik?

Laat je kind merken dat het bij jou terecht kan met vragen. Door te praten zorg je ervoor dat je kind goede informatie krijgt. En je laat zien dat praten over seks en relaties gewoon is.

Het is goed om aan je kind te vertellen dat een jongen verliefd kan worden op een andere jongen, een meisje op een jongen, een jongen op een meisje, en een meisje op een meisje. En dat je kind ook zowel op jongetjes als meisjes verliefd kan worden.

Boeken kunnen helpen om over liefde en seks met je kind te praten. Vraag er eens naar in de (kinder)boekhandel of in de bibliotheek. Op Seksuelevorming.nl van Rutgers vind je een boekenlijst voor kinderen in groep 1 en 2.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Kindenseksualiteit.nl en bekijk het dossier Seksualiteit en gender op NJI.nl Je kunt ook de brochure Seksuele opvoeding van kinderen 0 - 6 jaar downloaden op Rutgers.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland