Home / Artikelen / Opleiding en kinderen

Opleiding en kinderen

Het is soms lastig om je opleiding te combineren met de zorg en de verantwoordelijkheid voor je gezin. Hoeveel tijd heb je voor je studie? Hoe betaal je je studie? Houden ze op school of de universiteit rekening met je situatie?

Opleiding combineren met kinderen

Soms is het lastig de zorg voor je kind te combineren met je studie. Scholen bieden meestal een aangepast programma zoals een deeltijdstudie of een avondstudie. Het is ook verstandig om goed uit te zoeken welke regelingen en voorzieningen van toepassing zijn, zoals voor kinderopvang en eventueel kinderopvangtoeslag. Meer informatie en tips over studeren met een kind vind je op Studerendemoeders.nl.

Studeren voor je 30ste

Ben je nog geen 30 en wil je een opleiding volgen aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), een hogeschool (hbo) of universiteit (wo)? Dan kun je studiefinanciering aanvragen tot en met de maand dat je 30 wordt. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

De studiefinanciering is echter niet altijd genoeg om je studie en je levensonderhoud van te betalen.

Studeren na je 30ste

Als je een andere opleiding volgt dan mbo, hbo of universiteit, of als je 30 jaar of ouder bent, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Kijk op DUO.nl om te zien hoe studiefinanciering voor jouw situatie in elkaar zit.

Studeren met een uitkering?

Wil je gaan studeren terwijl je een uitkering hebt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een opleiding volgen zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering. Bespreek dan je wensen met het UWV of kijk op Werk.nl voor je mogelijkheden.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?