Home / Artikelen / Schuldgevoel werkende ouders

Schuldgevoel werkende ouders

Misschien voel jij je als werkende ouder wel eens schuldig? Omdat je het gevoel hebt dat je je kind niet genoeg aandacht kan geven. Of omdat je activiteiten op school moet missen. Of omdat je te veel mist van je kind.

Waarom voelen werkende ouders zich schuldig?

Veel ouders willen alles goed doen en er voor iedereen zijn. Dat gaat nu eenmaal niet. Vooral werkende moeders voelen zich wel eens schuldig. Wat mee kan spelen, is dat bij veel vrouwen die nu zelf moeder zijn, hun moeder vaker thuis was in hun kindertijd. Onbewust voelt het alsof zij zelf ook meer thuis moeten zijn voor hun kind. Zo zijn ze het immers gewend. Dat zou ook verklaren waarom mannen veel minder last hebben van dat schuldgevoel: hun vaders werkten meestal fulltime.

Het wordt makkelijker

Het moeilijkst is misschien wel om afscheid te nemen van je baby of peuter bij de kinderopvang. Vooral als je kind huilt als je weggaat. Maar als je even later belt, hoor je eigenlijk altijd dat je kind fijn aan het spelen is. Als je kind eenmaal naar school gaat, wordt het schuldgevoel vaak al minder. Je kind móet immers naar school, dus is het normaal dat het langer bij je vandaan is.

Opvang is vaak leerzaam en leuk

Als je als ouders werkt, geef je je kind de gelegenheid om zich ook op andere plekken en in andere situaties dan thuis te ontwikkelen. De medewerkers van kinderopvanginstellingen werken bewust aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen met leeftijdgenoten, krijgen sport en activiteiten aangeboden en doen nieuwe ervaringen op. Ook met een oppas doen kinderen vaak weer andere dingen dan met de ouders. Het biedt je kind de kans om een band op te bouwen met anderen en nieuwe ervaringen op te doen.

Gelukkige kinderen en ouders

Sommige onderzoekers menen dat kinderen van werkende ouders daarom gelukkiger zijn. Je kind hóeft ook niet de hele tijd aandacht. Zorg dat je weet hoe het met je kind gaat en wees er als het nodig is. Dat hoeft niet altijd meteen. Zo leren kinderen ook dingen zelf op te lossen en zelfstandig te worden.

Werkende ouders doen zelf ervaringen op waar ze thuis over praten. Dat is ook leerzaam en leuk voor kinderen. Het belangrijkste is dat ouders dingen doen die ze leuk vinden. Kinderen worden vooral gelukkig van gelukkige ouders. Als jij je telkens schuldig voelt, geeft dat juist stress. Daar krijgt je kind ook last van.

Tips voor werkende ouders

  • Accepteer dat je niet alles (goed) kunt doen. Leg de lat lager. Je huis hoeft niet altijd schoon te zijn. Jullie hoeven er niet altijd tiptop uit te zien. Misschien kun je bepaalde verplichtingen waar je tegenop ziet, afzeggen.
  • Doe vooral dingen die je leuk vindt, thuis en op je werk
  • Doe geen dingen half. Je bent of bij je kind of je werkt. Verdeel die tijd duidelijk. Geef je (jonge) kind bijvoorbeeld aan dat je drie kwartier met hem of haar speelt en dat je daarna iets voor jezelf gaat doen. Dan weet je kind dat het zichzelf moet vermaken.
  • Bedenk niet hoe het hoort, of wat anderen vinden. Ga uit van wat jij wilt en wat bij jou (en je partner en je kind) past.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?