Home / Artikelen / Schoolverlaters

Schoolverlaters

Als je kind besluit te stoppen met school of met de studie, ben je het daar als ouder waarschijnlijk niet mee eens. Een goede opleiding is vaak de basis voor een goede toekomst. Wat kunnen ouders en docenten eraan doen als een kind niet meer naar school wil?

Schoolverlaters

Schoolverlaters zijn jongeren tot 23 jaar die stoppen met school voordat ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of mbo (niveau 2).

Oorzaken van schooluitval

Stoppen met school of de universiteit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

Ga na wat de reden kan zijn en probeer dit te bespreken met je kind. Je kunt je kind ook aanraden om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij het maatschappelijk werk, op school of door eens te bellen of chatten met iemand van Allesoké.nl.

Belangstelling tonen

Scholen houden de ontwikkeling en de voortgang van studenten bij. Je kind kan deze ontwikkeling en de resultaten inzien. De meeste studenten weten dus precies hoe ze ervoor staan en hoeveel studiepunten ze behaald hebben.

Zelf heb je na de middelbare school meestal geen enkel contact meer met de onderwijsinstelling van je kind. Daarom is het belangrijk om belangstelling te tonen voor hoe met je kind gaat. Informeer af en toe naar de studieresultaten en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat de studie van je kind precies inhoudt. Door jouw aandacht en positieve steun krijgt je kind meer motivatie.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?