Home / Artikelen / Wegblijven van school

Wegblijven van school

Op het mbo, hbo en de universiteit is het niet altijd verplicht om alle vakken en lessen te volgen. Voor sommige vakken of lessen kan er wel een aanwezigheidsplicht zijn. Als je kind meerderjarig is en ervoor kiest lessen te missen, heet dat geen spijbelen, maar wegblijven van school. Als ouder is het belangrijk om erachter te komen waarom je kind wegblijft van school.

Soms of vaak wegblijven?

Sommige jongeren blijven zo nu en dan, dus incidenteel, een keer weg als ze geen zin hebben in het lesuur. Of als ze veel tussenuren hebben, waardoor ze lang moeten wachten op de volgende les.

Structurele wegblijvers zijn vaak wekelijks en soms zelfs dagelijks niet aanwezig. Deze jongeren zijn vaak ongemotiveerd en behalen vaak slechte resultaten op school. Problemen die kunnen leiden tot structureel wegblijven van school zijn onder andere:

Wat kun je als ouder doen?

  • Probeer erachter te komen waarom je kind wegblijft van school, zodat je de oorzaak misschien kunt oplossen. Stel vragen als: hoe voel je je op school? Wat is er wel leuk aan naar school gaan? Welke studiegenoten vind je leuk? Met welke docenten heb je goed contact en welke vakken vind je moeilijk?
  • Is je kind bang om fouten te maken? Het werkt vaak averechts als jongeren 'moeten presteren' en er te veel druk op hen ligt.
  • Een positieve benadering werkt meestal veel beter. Probeer je kind te motiveren om leren leuk te vinden en om goede cijfers te halen.
  • Complimenteer je zoon of dochter niet alleen als hij of zij een acht haalt, maar ook als je kind voor een zes zijn best heeft gedaan.
  • Werkt je kind hard, maar haalt het toch slechte cijfers? Laat merken dat je respect hebt voor zijn of haar inzet.

Natuurlijk kun je proberen om je kind ervan te overtuigen dat een goede opleiding belangrijk is voor de toekomst. Jongeren zien er soms het nut nog niet van in. Werken en geld verdienen lijken in eerste instantie veel leuker. Toch kun je met een goede opleiding vaak veel verder komen in het leven. Probeer in elk geval te voorkomen dat je kind stopt met school.

Werkleerplicht

Jongeren van 18 tot 27 jaar zijn wettelijk verplicht om te werken of te studeren, of werk en studie te combineren. Voldoen ze niet aan deze werkleerplicht, dan komen ze niet in aanmerking voor een uitkering.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?