Home / Artikelen / Teken

Teken

Een teek is een klein, bruinzwart insect dat vaak in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen voorkomt.

Waar zitten teken?

Teken zitten vooral in gras, struiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op dieren die voorbij komen lopen, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen. Teken houden van bos, maar doen het ook prima in de duinen, een park of je eigen tuin. Onderzoekers ontdekten dat teken in 70% van de tuinen zitten. Zelfs in kortgemaaid gras! Teken zitten vaak op het uiteinde van gras of struik te wachten tot er een slachtoffer langskomt, waar ze op kunnen overstappen.

Het verschilt per jaar hoeveel (geïnfecteerde) teken er zijn, maar in de zomer, van maart tot november, zijn er veel meer dan in de winter.

Tekenbeet

Teken kunnen in struiken tot 1,50 hoogte komen. Bij volwassenen zit de tekenbeet vaak op de benen, maar bij kinderen kan de beet ook bijvoorbeeld in de nek zitten. Na de beet blijft de teek zitten om bloed op te kunnen zuigen. Teken kunnen ook ziekten met zich meedragen en die door een beet op mensen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Elk jaar zijn er 1,5 miljoen tekenbeten in Nederland. Onderzoekers berekenden dat een derde daarvan in de tuin gebeurt.

Op teken controleren

Het is verstandig het hele lichaam van je kind op teken te controleren. Check vooral de delen, die niet door kleding bedekt waren en de huidplooien: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Kijk ook bij de randen van ondergoed. Blote lichaamsdelen kun je voor het buitenspelen insmeren met een insectenwerend middel. In het bos zitten wel vier tot tien keer zoveel teken als in tuinen. Draag bij wandelingen in het bos liefst allemaal lange mouwen en een lange broek.

Hoe verwijder je een teek?

Een teek laat de huid pas los als hij zich helemaal volgezogen heeft met bloed. Als je kind een teek heeft, verwijder deze dan direct met een tekentang. Controleer daarna of alle delen van de teek uit de huid verwijderd zijn. Dit doe je door de teek te bekijken: een zuigmond met aan weerszijden twee tastdelen moeten aanwezig zijn.

Gebruik geen alcohol!

Verwijder een teek liever niet met alcohol, olie, jodium of andere middelen. De teek kan hiervan schrikken en zijn maaginhoud in de huid spuiten, wat dan juist een infectie kan veroorzaken.

Schoonmaken

Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de huid rondom de beet schoon te maken met bijvoorbeeld alcohol. Als je denkt dat de teek niet helemaal is verwijderd, is het verstandig dezelfde dag nog met je kind langs je huisarts te gaan.

Meer info op Tekenradar.nl

Meer informatie over teken, waar en wanneer ze actief zijn en over de ziekte van Lyme, vind je op de website Tekenradar.nl.

Filmpje: Een teek? Pak hem beet!
Bron: RIVM
In dit filmpje van het RIVM krijg je informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?