Home / Artikelen / Zon

Zon

Het is heerlijk om naar buiten te gaan als de zon schijnt. Zorg wel dat je jezelf en je kind goed beschermt tegen de zon.

Luchtige kleding

Trek je kind niet meer dan 1 laag kleding aan. Denk bij een baby bijvoorbeeld aan een hemdje/romper met een luier. Gebruik bij voorkeur kleertjes van natuurlijke vezels, zoals katoen, dat neemt zweet beter op. In bed is een katoenen lakentje voldoende, of gebruik een dunne slaapzak.

Koele plek

Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.

Zoek voor wat oudere kinderen verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.

Voldoende vocht

Bied je kind vaak drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken voor de kinderen dorst krijgen. Leg een baby wat vaker aan of doe wat water bij de flesvoeding. Geef oudere kinderen eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).

In de kinderwagen

Het is belangrijk dat er voldoende frisse lucht bij je kind komt en dat het niet te warm wordt. Doe de kap van de kinderwagen daarom omlaag en gebruik een parasolletje. Kijk regelmatig of het nog goed gaat met je baby.

Bescherming

De huid van kleine kinderen kan maar vijf tot tien minuten tegen de zon. Houd kleine kinderen zo veel mogelijk uit de felle zon, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Gebruik een parasol of zonnescherm.

Om het hoofd van je kind goed te beschermen, kun je een petje of een zonnehoedje opzetten. Ter bescherming van de ogen zijn speciale kinderzonnebrillen te koop. Draag deze vooral tussen 11.00 en 15.00 uur.

Zonnebrandcreme

Laat kinderen niet te lang in de zon spelen. Smeer ze vooraf en elke twee uur in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), ook in de schaduw. Leg oudere kinderen uit waarom ze zich regelmatig in moeten smeren. Vertel dat door verbranding de huid sneller veroudert en dat je meer risico op huidkanker loopt.

Mocht je kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand zijn, smeer het dan in met een verzorgende aftersun. Raadpleeg bij ernstige verbranding je huisarts.

Op de website van het Kankerfonds vind je meer informatie over zonbescherming.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?