Home / Artikelen / Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen

Een voorbehoedsmiddel is een middel om een zwangerschap of soa's te voorkomen. Het is belangrijk dat jongeren al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen met voorbehoedsmiddelen.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?

We noemen voorbehoedsmiddelen ook wel anticonceptie. Dat betekent letterlijk: tegen zwangerschap. Al deze methodes zijn heel betrouwbaar als je ze goed gebruikt. Er is maar één middel om soa's mee te voorkomen: het condoom. Een zwangerschap voorkomen kan met meer methodes:

  • de pil
  • het condoom
  • het spiraaltje
  • een anticonceptiering
  • het anticonceptiestaafje
  • de prikpil
  • een anticonceptiepleister

Er bestaan nog enkele andere soorten anticonceptie, zoals het pessarium en de FemCap. Deze middelen worden bijna niet gebruikt. Ze zijn namelijk ingewikkeld om goed te gebruiken en er kan makkelijk iets mis mee gaan. Ze worden alleen aangeraden aan vrouwen en meiden die de andere soorten anticonceptie zoals hierboven genoemd niet willen gebruiken.

Condooms: voorkomen van soa's

Je puber kan het best van tevoren besluiten dat hij of zij alleen seks wil hebben met condoom, of anders niet. Het is belangrijk dat zowel jongens als meisjes leren om stevig in hun schoenen te staan en dat nee kunnen zeggen tegen een ander die onveilige seks wil. Het is verstandig als je puber altijd condooms bij zich draagt voor de zekerheid.

Het is verstandig om condooms zichtbaar in huis neer te leggen, zodat je kind ze zelf kan pakken. Let daarbij op de houdbaarheidsdatum. Zeker als je puber zelfstandig op vakantie gaat, kan hij of zij zich beter goed voorbereiden.

Op Sense.info kan je puber lezen hoe je condooms op de goede manier gebruikt en wat veelgemaakte fouten zijn.

Welk middel past bij je kind?

Je kind kan het best veilig vrijen met een condoom én de pil. Double Dutch heet dat. Zo beschermt het zich extra goed tegen een soa én een zwangerschap. Een condoom is de enige manier om een soa te voorkomen. Er zijn condooms voor zowel jongens als meiden. Daarnaast kan je dochter of de vriendin van je zoon nog een andere vorm van anticonceptie kiezen, afhankelijk van wat het best bij haar past. Elk middel heeft voor- en nadelen:

  • Aan sommige middelen moet je elke dag denken, aan andere maar één keer in de tien jaar.
  • Bij het ene middel kun je je ongesteldheid zelf plannen, bij het andere komt die altijd op hetzelfde moment.
  • Er zijn middelen met hormonen en middelen zonder hormonen.
  • Sommige middelen kun je zelf innemen of inbrengen en sommige anticonceptie moet een arts inbrengen.

Wil je je dochter helpen bij haar anticonceptiekeuze? Laat haar dan de test doen op Seksualiteit.nl. Ook op Thuisarts.nl kun je lezen welke voorbehoedsmiddelen er allemaal zijn en hoe je ze gebruikt.

Natuurlijke methoden

Behalve voorbehoedsmiddelen zijn er ook zogenoemde natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn 'voor het zingen de kerk uit' en periodieke onthouding.

'Voor het zingen de kerk uit'betekent dat de jongen zijn penis uit de vagina haalt voordat hij klaarkomt. Omdat het voor een jongen moeilijk kan zijn om aan te voelen wanneer hij klaarkomt, is deze methode niet erg betrouwbaar.

Periodieke onthouding betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat een meisje vruchtbaar is. Dat is een paar dagen in de maand. Je weet nooit precies wanneer een meisje een eisprong heeft. Daarom is deze methode onbetrouwbaar.

Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als ze goed toegepast worden. Dit geldt ook voor andere anticonceptiemiddelen. Maar bij natuurlijke methoden is dit moeilijker. Ze vragen extra veel opletten, verantwoording en samenwerking van jongen en meisje. Er kan dus meer fout gaan. Adviseer je zoon of dochter dan ook niet om deze methoden te gebruiken. Ze bieden ook geen bescherming tegen een soa.

Zelf verantwoordelijk

Je dochter of zoon is samen met vriend of vriendin zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Meiden kunnen ook zorgen voor het condoom en jongens kunnen ook vragen of de partner anticonceptie gebruikt. Het is belangrijk dat beiden weten hoe de anticonceptie van zichzelf en de partner werkt. Adviseer dus ook je zoon om de bijsluiter van bijvoorbeeld de pil te lezen. Anticonceptie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Lees daarover meer op Seksualiteit.nl.

Als het misgaat: steun

Condooms kunnen scheuren of afglijden. Ook kan het gebeuren dat je dochter de pil een keer vergeet. Zorg dat je kind weet dat je niet boos wordt als er iets mis gaat. Zodat hij of zij naar je toe komt met problemen.

Zeg dat je trots bent dat je puber dit tegen je durft te zeggen. Probeer niet te veroordelen. Ongelukjes zijn heel vervelend, maar ze kunnen gebeuren. Het is nu vooral belangrijk om je kind gerust te stellen en actie te ondernemen om een zwangerschap en soa te voorkomen.

Als het misgaat: hulp zoeken

Laat je dochter nagaan of ze risico loopt op een zwangerschap door bijvoorbeeld de apotheker of huisarts te bellen. Als ze dit nog lastig vindt om zelf te doen, kun je dit ook samen doen. Betrek ook de partner in het proces (vraag de jongen bijvoorbeeld mee te gaan naar de huisarts). Als blijkt dat je dochter risico loopt op een ongewenste zwangerschap, zorg dan dat ze zo snel mogelijk de morning-afterpil slikt. Die kun je kopen bij de drogist, zonder recept. Adviseer ook om naar de huisarts te gaan en een soa-test te doen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?