Home / Artikelen / Voorbereiding bevalling

Voorbereiding bevalling

Je hele zwangerschap werk je toe naar dat ene spannende moment: de geboorte van je baby! Je hebt er dan ook vast ook al heel veel over nagedacht en hebt al een beetje een idee van wat je kunt verwachten.

Goede voorbereiding op de bevalling

Voor een voorspoedige bevalling is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een zwangerschapscursus volgen, een geboorteplan maken, alvast een koffertje klaarzetten voor een bevalling in het ziekenhuis en het kraampakket bestellen. Verder kun je je goed voorbereiden samen met degene die je zwangerschap en bevalling begeleidt. Die kan je veel vertellen over de bevalling en wat er gaat gebeuren.

je verloskundige helpt

Je verloskundige doet er alles aan om je goed voor te bereiden op de bevallingen om die zo prettig mogelijk te laten verlopen. Vertel haar dus vooral wat je wensen zijn én waar je je zorgen over maakt. Zij geeft je tips om je voor te bereiden op de bevalling. Zodat je met vertrouwen aan de bevalling begint.

Je verloskundige is medisch geschoold en houdt steeds goed in de gaten hoe het met jou en je baby gaat. Je bent dus in goede handen. Tijdens de bevalling begeleidt en ondersteunt zij je thuis of in het ziekenhuis, in samenwerking met een kraamverzorgende of verpleegkundige. Ze houdt rekening met wat jij wilten vraagt je regelmatig hoe het gaat. Ook moedigt ze je aan en geeft ze jou en je partner aanwijzingen om de weeën goed op te vangen. Ze vertelt hoe ver je bent en hoe het verdere verloop zal zijn. Bij haar kunnen jullie al je vragen, zorgen en wensen kwijt.

Pijnbestrijding

Elke bevalling doet pijn, maar iedere vrouw beleeft dit op haar eigen manier. Als de pijn te erg wordt, kun je vragen om pijnbestrijding. Pijnbestrijding door middel van een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ook middelen om je pijn te verlichten. Bereid je goed voor door de voor- en nadelen van de verschillende vormen van pijnbehandeling te bespreken. Tijdens de bevalling zelf kun je daar niet meer zo goed over nadenken.

Als je thuis bevalt, kan tijdens de bevalling pas blijken dat je toch medicijnen tegen de pijn wilt of dat je verloskundige dat beter voor je vindt. Uiteraard bespreekt zij dit met je. Samen met jou bepaalt zij wat het beste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Meestal gaat je verloskundige dan met je mee. Soms draagt zij in het ziekenhuis de zorg over aan de gynaecoloog of de verloskundige daar. Soms blijft zij bij je tot je bevallen bent.

Zwangerschapscursus

Het beste wat je kunt doen als het eenmaal zover is, is proberen je te ontspannen. Dan kun je het best met de weeën omgaan. Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Die technieken kun je leren op een zwangerschapscursus. Een van de oefeningen die je daar leert is bijvoorbeeld de diepe buikademhaling. Dat helpt je om rustig te blijven en voorkomt dat je in paniek raakt.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?