Home / Over het CJG / Onze werkwijze / Zorg in Natura of persoonsgebonden budget (PGB)

Zorg in Natura of persoonsgebonden budget (PGB)

Zorg in Natura

Bij zorg in natura krijg je zorg van een zorgaanbieder waarmee de gemeente een contract heeft. Een overzicht vind je op regiowbo.nl. Je maakt afspraken met deze zorgaanbieder over de manier waarop je zorg en ondersteuning krijgt. De betaling van de zorg verloopt rechtstreeks van de gemeente naar de zorgaanbieder.

Persoonsgebonden budget

Met een persoonsgebonden budget (PGB) ontvang je een bedrag waarmee je zelf de zorg regelt die jouw kind nodig heeft. Dit bedrag wordt beheerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt de rekeningen. Je krijgt het geld dus niet zelf in handen. Kijk voor meer informatie op svb.nl/nl/pgb. Contractmanagement houdt de kwaliteit van deze zorgaanbieders in de gaten. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met deze zorgaanbieders.

Zelf zorg regelen met een PGB betekent dat je aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

  • Je schrijft motivatieplan waarin je aangeeft waarom het door de gemeente gecontracteerde aanbod van gespecialiseerde jeugdzorg niet passend is voor jouw specifieke situatie.
  • Je kunt zelf een overeenkomst afsluiten met een zorgaanbieder.
  • Je kunt de aanbieder aansturen en aanspreken op zijn verplichtingen. Ook kun je de bestedingen uit je budget verantwoorden.
  • Het aanbod van de aanbieder die jij zelf kiest, is van goede kwaliteit.
    Let op! Het CJG stelt vragen over de kwaliteit van de zorgaanbieder en wenst hier informatie over.
    Je krijgt zelf de regie en ook de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit. Wil je als ouder de zorg zelf bieden, dan mag deze niet leiden tot overbelasting.
  • Het bedrag dat je aan PGB krijgt is nooit hoger dan wat zorg in natura kost.

Wil je weten of een PGB bij jouw past?

Ga naar www.pgb-test.nl en doe de test.

Wil je meer informatie over hoe een PGB werkt?

Kijk voor meer informatie op de websites van de Sociale Verzekeringsbank en Per Saldo. Per Saldo is de belangenvereniging voor mensen met een PGB. Je kunt ze ook bellen via 0900-7424857 of stuur een e-mail naar info@pgb.nl.

Deel op: