Home / Artikelen / Allergieën

Allergieën

Wanneer het lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof, ontstaat er een allergische reactie. Het lichaam reageert heftig op die stof en maakt te veel antistoffen aan. Daardoor kun je gaan niezen of last krijgen van tranende ogen, huiduitslag of jeuk.

Verschillende typen allergieën

Er zijn veel stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Ze zijn ondergebracht in de volgende categorieën.

  • Inhaleringsallergieën: stoffen die je inademt, bijvoorbeeld stuifmeel van grassen en uitwerpselen van huisstofmijt.
  • Voedingsallergieën: stoffen die je eet of drinkt, bijvoorbeeld koemelk, pinda's, noten en garnalen.
  • Contactallergieën: stoffen waarmee je in aanraking komt, bijvoorbeeld nikkel en chemische stoffen.
  • Insectenallergieën: insecten waardoor je gestoken wordt, zoals bijen en wespen.
  • Geneesmiddelenallergieën: geneesmiddelen die je inneemt of inspuit, zoals penicilline.

Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over allergieën.

Allergietest

Als je denkt dat je kind een bepaalde allergie heeft, kun je bij de huisarts terecht voor een allergietest. Afhankelijk van het type allergie kan het dan bijvoorbeeld gaan om een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest. Als het mogelijk is, zal de huisarts medicatie voorschrijven. Hij kan de allergie waarschijnlijk niet genezen, maar wel de klachten verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk is het verstandig om de stoffen waar je kind allergisch voor is zo veel mogelijk te vermijden. Bij een voedselallergie is het bijvoorbeeld belangrijk erop te letten dat je kind de betreffende voedingsmiddelen niet eet. Let ook op producten waar die voedingsstoffen in verwerkt zitten. Je kunt ook de allergie van je kind op de kinderopvang of school melden, zodat ze er daar rekening mee kunnen houden.

Anafylaxie

Soms kan een allergische reactie zo ernstig zijn dat het zelfs levensbedreigend is. Er kunnen bijvoorbeeld zeer grote zwellingen optreden. Het kind voelt zich misselijk, de polsslag versnelt en het raakt in ademnood. Soms raken kinderen zelfs bewusteloos. Een dergelijke reactie wordt ook wel anafylaxie of anafylactische shock genoemd. Als dat jouw kind overkomt, is het belangrijk om zo snel mogelijk je huisarts of 112 te bellen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland