Home / Artikelen / Herpes

Herpes

Herpes is een virus waarvan meerdere varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos.

Symptomen

Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als er klachten zijn. Meestal zijn dat open, vochtige blaasjes op de huid. De huid is dan rood of rood gevlekt, en de blaasjes zijn pijnlijk en kunnen behoorlijk jeuken. De klachten kunnen ook milder verlopen, in de vorm van geïrriteerde kloofjes of scheurtjes en een branderig gevoel. Een herpesinfectie kan ook zonder symptomen verlopen. Ook dan is er soms besmetting mogelijk.

Gordelroos

Herpes zoster is de variant die gordelroos veroorzaakt. Alleen mensen die eerder al eens waterpokken hebben gehad, kunnen later gordelroos krijgen. Je kunt ook vaker gordelroos krijgen.

Een koortslip

Herpes labialis is een koortslip. Als je kind zo nu en dan last heeft van een koortslip, is het waarschijnlijk besmet met deze variant.

Soa

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Dit is eenzelfde soort huidaandoening op de geslachtsorganen en in de schaamstreek.

Geneesmiddelen

Er zijn geen geneesmiddelen tegen het herpesvirus zelf. Als je kind een bepaalde variant heeft, komt het hier niet meer van af en kunnen de klachten terugkeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Er zijn wel geneesmiddelen om de klachten van herpes te bestrijden en de duur van de klachten te verkorten. Hiervoor kun je terecht bij de drogist, de apotheek en de huisarts.

Voorkomen van herpes

Veel kinderen raken besmet met het waterpokkenvirus. Dat is lastig te voorkomen. Andere herpesvarianten kun je wel makkelijker voorkomen door besmetting te vermijden. Je kunt kinderen uitleggen dat ze voorzichtig moeten zijn als ze iemand een kus geven die een koortslip heeft. Verder is het verstandig om je kind seksuele voorlichting te geven in verband met de genitale variant van herpes.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland