Home / Artikelen / Kinderziektes

Kinderziektes

Kinderen hebben vaak nog geen goede weerstand opgebouwd tegen allerlei virussen en bacteriën. Daarom worden ze tegen een aantal schadelijke ziektes ingeënt, bijvoorbeeld tegen de bof, difterie, kinkhoest, rodehond en tetanus.

Je kind krijgt geen vaccinatie tegen de vijfde ziekte, de zesde ziekte, roodvonk en de waterpokken. Hieronder lees je wat dit voor ziektes zijn en wat je ertegen kunt doen.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie die tot een typische, vlekkerige huiduitslag leidt in het gezicht en op het bovenlichaam. Het is een licht besmettelijke ziekte, maar verder niet schadelijk. De ziekte gaat vanzelf over.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is ook een virusinfectie. Als je kind de zesde ziekte heeft, krijgt het hoge koorts, lichte rode vlekjes op het bovenlichaam en opgezette klieren in de hals en nek. Dit duurt enkele dagen en daarna geneest je kind weer.

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Het begint vaak met keelpijn en koorts. Eerst wordt de tong wit en na een paar dagen rood en dik. Na 3 dagen wordt de huid roze en ontstaan er ruwe, rode puntjes op de borst. Deze huiduitslag breidt zich geleidelijk uit over het hele lichaam. Als je vermoedt dat je kind roodvonk heeft, is het verstandig om de huisarts te raadplegen, vooral als je kind:

  • een erg zieke indruk maakt;
  • 2 tot 3 weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, de oogleden dik worden of de plas roze of rood kleurt;
  • 1 tot 5 weken na het begin van de ziekte last krijgt van dikke rode gewrichten en/of plotselinge kortademigheid en koorts.

Waterpokken

Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus, maar meestal niet schadelijk is. Het virus verspreidt zich door de lucht in kleine vochtdruppeltjes uit de neus en keel van je zieke kind. Ook door het vocht in de blaasjes wordt het virus verspreid. Bijna elk kind krijgt ooit waterpokken.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland