Home / Artikelen / Babyzwemmen

Babyzwemmen

Gezonde, goed groeiende baby's kun je al aan water laten wennen als ze 8 weken oud zijn.

Begin niet te vroeg

Soms is het voor zo'n kleine baby nog veel te vermoeiend om naar het zwembad te gaan. Ook de omgeving van het zwembad, met al dat lawaai en al die prikkels, kan overweldigend zijn voor een baby. Daarbij zijn jonge baby's gevoeliger voor infecties. Een alternatief is om eerst samen met je baby thuis in bad te gaan.

Als je baby te vroeg geboren is of niet goed groeit, is het verstandig eerst te overleggen met de huisarts of de jeugdarts. Als je baby iets ouder is, kan hij zichzelf beter op temperatuur houden en kan hij zijn hoofd langer rechtop houden. Dan wordt het voor je baby ook leuker.

Wennen aan het water

In de meeste zwembaden worden zogenaamde baby- en peuterzwemlessen gegeven. Je kind raakt zo niet alleen vertrouwd met water, maar het is ook goed voor de bewegingsontwikkeling. Het is belangrijk dat je kind het zwemmen leuk vindt. Als het er geen plezier in heeft, zal het angstig worden. Laat je kind daarom stapje voor stapje aan het water wennen.

Lekker warm water

Baby's kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk!

  • Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben.
  • De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
  • Er moet speciaal opgeleid personeel zijn.
  • Zwem niet langer dan een halfuur met je baby.
  • Let op dat je baby niet afkoelt. Krijgt hij paarse lipjes of bibbert hij? Dan heeft hij het te koud.
  • Zorg ervoor dat je na afloop je baby goed afdroogt en warm aankleedt.

Oren en luchtwegen

Ga niet zwemmen met een zieke baby, zeker niet als je kind last heeft van oorontsteking. Kinderen met oorontsteking mogen niet met hun oren in het water. Ook als je kind last heeft van de luchtwegen is het beter om eerst advies te vragen aan je huisarts of op het consultatiebureau. In een zwembad hangen chloordampen waar je kind last van kan krijgen.

Babyzwemband

Babyzwembanden, ook wel zwemzitjes of zwemtrainers genoemd, zijn er in verschillende maten. Check het leeftijdsadvies en het maximaal toegestane gewicht in de gebruiksaanwijzing.

De babyzwemband mag alleen gebruikt worden in diepten waar je kind niet meer met de voetjes bij de grond kan in verband met kantelgevaar. Goede babyzwembanden zijn getest en kantelen automatisch terug.

  • Controleer bij het eerste gebruik voorzichtig of het zwemzitje terugkantelt.
  • Houd altijd je kind of de zwemband vast en laat je kind nooit alleen in het water, ook niet in een zwemband.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?