Home / Artikelen / Skivakantie

Skivakantie

Kun je op wintersportvakantie met een baby? Op zich kunnen baby’s wel tegen een verblijf op grote hoogte, maar je moet wel aan een paar dingen denken.

Overgang naar bergniveau

Je moet vooral zorg besteden aan de overgang van zeeniveau naar bergniveau. Baby’s die jonger zijn dan 1 jaar kun je meenemen tot een hoogte van 2000 meter zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Je mag pas hoger gaan dan 2000 meter als jullie vier dagen of langer op een hoogte zitten van minstens 1000 meter.

Verkoudheid

Baby’s die verkouden zijn, hebben altijd meer kans op oorproblemen. De ervaring leert dat het op de wintersport vaak nog erger wordt. Dat heeft vooral met de hoogte te maken en de luchtdrukverschillen. De buis van Eustachius gaat dichtzitten, wat een vervelend gevoel geeft en pijnlijk kan zijn. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Als je kind dus iets gaat mankeren, moet je zo snel mogelijk terug naar het dal en zeker weg van een hoogte boven de 2000 meter.

Tips tegen de kou

  • Natuurlijk kleed je je baby lekker warm aan tegen de kou, maar overdrijf niet.
  • Pas op als je van buiten naar binnen gaat. Kleed je kind dus een beetje uit als je een warm gestookte berghut binnenkomt.
  • In een rugdrager krijgt je kind het gauw koud. Kleed het dus extra goed aan als je die gebruikt.

Tips tegen de zon

Voor volwassenen kan zonneschijn op grotere hoogten al gevaarlijk zijn (vanwege de ijlere lucht en de reflectie van de sneeuw), maar voor baby’s geldt dat nog veel sterker. Denk aan de huid, maar vooral ook aan de ogen.

  • Zorg voor een goede bescherming, zodat er geen direct zonlicht in de ogen komt.
  • Smeer de huid goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (sunblock).
  • Houd baby’s bij voorkeur helemaal uit de zon.

Ga nooit skiën met je baby

Skiën met een baby op je buik of rug is verboden. Het is gevaarlijk, omdat je kunt vallen of omdat iemand tegen je aan kan skiën. Bovendien koelt je baby te veel af door het snelle bewegen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?