Home / Artikelen / Contact maken

Contact maken

Baby's laten met hun ogen en handen zien wat ze willen. Kijk dus goed naar je kind, zodat je het steeds beter gaat begrijpen en goed kunt reageren op wat het bedoelt. Zo raak je aan elkaar gehecht en krijg je een goede band.

Contact maken vanaf de eerste dag

Je kunt al vanaf de eerste dag contact maken met je baby. Reageer op wat je baby doet. Het is goed voor de ontwikkeling als jullie leren 'praten' zonder woorden.

Je baby reageert op je stem, je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt.

Praat met je baby, ook al is hij nog klein. Vertel aan je baby wat je gaat doen. Praat bij het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Je kunt je kind troosten door rustig met je kind te praten. Zo geef je woorden aan de emoties van je kind. Dat helpt je kind om later op een goede manier met zijn emoties om te gaan.

Je kunt veel contact met je kind maken door het dicht tegen je aan te houden en tegen je baby te praten of een liedje te zingen. Ook het in bad doen of een babymassage zijn fijne momenten om contact te maken.

Zo bouw je een band op met je baby en dat is goed voor zijn ontwikkeling.

Lichaamstaal

Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij zich voelt. Kijkt hij blij, dan voelt hij zich goed. Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Met ongeveer zes weken lacht een baby vaak terug. Aan zijn gezicht kun je zien hoe je baby zich voelt, en aan zijn lichaamstaal kun je het merken.

  • Als je baby zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op.
  • Als je baby blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
  • Als je baby ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Filmpje: Hoe leer je babysignalen herkennen?
Fiona legt in dit filmpje uit wat babysignalen zijn en laat aan de hand van filmpjes van baby's zien waaraan je deze herkent.

Elkaar nadoen

Baby's vinden het prachtig om je na te doen. Je baby reageert op jouw gezicht en je stem. Trek maar eens een pruillip: je baby doet je na. Hij vindt het ook leuk als je je wenkbrauwen optrekt. Zijn hele gezicht beweegt mee. Je baby kan snel achter elkaar verschillende gezichten trekken. Zo fronst hij en direct daarna lacht hij weer. Als hij schrikt, betrekt zijn hele gezicht.

Horen

Je baby hoort in het begin vooral hoge tonen. Het is niet toevallig dat mensen altijd op een hoge toon tegen baby's praten; ze reageren daar beter op. Een baby herkent bij de geboorte al de stem van zijn moeder. Je kind heeft je stem al in de baarmoeder gehoord. Als je partner erg betrokken is bij je zwangerschap, herkent je kind vaak ook de stem van je partner.

Omgaan met gevoelens

Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens. Houd je baby dus vaak dicht tegen je aan, ook als je je niet zo goed voelt.

Verdriet

Als je zelf veel verdriet hebt, bijvoorbeeld na een overlijden, is het belangrijk dat je je baby laat merken dat je er voor hem bent. Als je dat moeilijk vindt, kun je vrienden of familie om hulp vragen. Er zijn ook lotgenotengroepen. Je kunt ook professionele hulp zoeken.

Geen contact

Als je het gevoel hebt dat je geen contact krijgt met je baby, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Praat erover met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg. De jeugdarts kan uitleggen wat normaal is en je zo nodig doorverwijzen voor verder onderzoek.

Filmpje: Fien maakt contact
Bron: KIJKEENBABY
In het filmpje van KIJKEENBABY zie je hoe Fien contact maakt met haar moeder.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?