Home / Artikelen / Hechting

Hechting

Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.

Veilig gehecht

Je kind hecht zich niet alleen aan jullie als ouders, maar ook aan andere mensen die regelmatig voor je kind zorgen. Als kinderen genoeg basisvertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders, zijn ze 'veilig gehecht'. Een veilige hechting is nodig voor een gezonde ontwikkeling.Kinderen die de juiste aandacht en zorg krijgen, voelen dat ze de moeite waard zijn en krijgen meer zelfvertrouwen. Kinderen die veilig gehecht zijn, kunnen zich ook hechten aan andere mensen en die gaan vertrouwen.

Hoe kun je voor een goede hechting zorgen?

Je kunt als moeder, vader of co-ouder veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar je kind. Je ziet dan de signalen en behoeften, en merkt wat je kind nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar dan snel en goed op te reageren. Dat bevordert jullie hechting. Dit betekent dat je:

 • reageert op het contact dat je baby zoekt;
 • zelf contact met je kind zoekt;
 • je kind voedt als het honger heeft;
 • het troost als het huilt;
 • je baby bij je neemt, wiegt en liefdevol aanraakt;
 • speelt of zingt als je kind dat wil;
 • laat merken dat je begrijpt wat je kind wil.

Mobiele telefoon

Steeds vaker zie je beginnende ouders achter de kinderwagen of naast de zandbak, met hun mobiel in de hand. Het lijkt alsof dit geen kwaad kan, maar het is niet goed voor de band met je kind. Je baby is steeds op zoek naar (oog)contact. Hij wil dan even jouw aandacht en bevestiging dat het goed gaat. Dat doet hij om zich veilig te voelen. Daarna kan hij weer verder spelen. Als je op deze signalen niet reageert, moet je kind het alleen uitzoeken. Dat kan de hechting schaden.

Elke keer dat je met je mobiel bezig bent, ben je onbereikbaar voor je kind. Zet meldingen op je telefoon daarom uit, zet hem op 'stil' of leg hem ver weg als je baby wakker is. Bekijk je telefoon weer als je kind slaapt, of door iemand anders verzorgd wordt.

Oorzaken voor het ontbreken van een (sterke) band

Meteen na de geboorte voel je de band met je kind misschien nog niet zo sterk. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • Je hormonen zijn nog aan het veranderen.
 • Als de bevalling heel zwaar was, moet je dat misschien eerst nog verwerken.
 • Als je baby in de couveuse ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen.
 • Het kan zijn dat je baby veel huilt.
 • Je verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest.
 • Soms moet een ouder erg wennen aan de baby en het nieuwe leven, zeker bij een eerste kindje.
 • Je kunt ook andere zorgen hebben, bijvoorbeeld over geld of ziekte.

Ook vaders of co-ouders kunnen in het begin nog geen sterke band voelen. Zij hebben tijdens de zwangerschap veel minder contact met de baby gehad.

Wat kun je doen?

Het is heel vervelend als je geen sterke band voelt. Je kunt je daar schuldig over voelen. Bedenk dat het meestal wel goed komt. Laat je negatieve gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij jou past. Voor vaders of co-ouders is het extra belangrijk dat ze na de geboorte vaak contact met hun kind maken, omdat zij tijdens de zwangerschap minder contact met de baby hebben gehad.

Je kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden, familie, je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.

Filmpje: Sjoerd maakt contact
Bron: KIJKEENBABY
In het filmpje van KIJKEENBABY zie je hoe Sjoerd contact maakt met zijn moeder.
Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?