Home / Artikelen / Temperament

Temperament

Baby’s verschillen niet zo zeer in wat ze doen, maar wel in hun manier van doen. Dat zie je al bij een heel jonge baby.

Wat is temperament?

Sommige baby’s liggen een tijdje rustig te kijken als ze wakker worden en zijn gemakkelijk te troosten. Ze passen zich makkelijk aan in nieuwe situaties. Andere kinderen zijn onvoorspelbaar en onregelmatig. Je weet niet wanneer ze gaan slapen en hoe lang ze slapen. Van ieder nieuw gezicht schrikken ze. Ze raken snel van slag als iets afwijkt van de routine, wisselen snel van stemming en huilen snel.

Ook zijn er baby’s die langzaam op gang komen. Ze zijn afwachtend, hebben tijd nodig om te wennen. Ze zijn nooit uitbundig of juist helemaal van hun stuk, maar altijd wat gematigd in hun reacties. Zo heeft ieder kind zijn eigen gedragsstijl. Dat wordt hun temperament, of ook wel aard genoemd.

Rekening houden met temperament

Misschien zie je bij jouw baby ook een bepaald temperament? Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen. Geef je kind de kans om in het eigen tempo vertrouwd te raken met iemand of iets onbekends.

Met een beetje geduld lukt het wel. Als je ongeduldig bent, sluit je baby zich juist af.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?