Home / Artikelen / Epilepsie

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen. Epilepsie kan erfelijk zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door een beschadiging of een ontsteking van de hersenen. Soms is er een aantoonbare oorzaak, maar vaak ook niet.

Symptomen van epilepsie

Epileptische aanvallen duren meestal maar enkele seconden tot enkele minuten. Een patiënt is zich soms niet eens bewust van een aanval. Het verloop van een aanval kan per persoon verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gegeneraliseerde aanvallen’ en ‘partiële aanvallen’.

  • Bij gegeneraliseerde aanvallen vinden er abnormale elektrische ontladingen in de gehele hersenen plaats. Je kind kan daardoor het bewustzijn verliezen en in elkaar zakken, en meestal beginnen de ledematen te schokken.
  • Bij partiële aanvallen vinden er abnormale elektrische ontladingen plaats in een bepaald gedeelte van de hersenen. Je kind verliest soms het bewustzijn en meestal schokt alleen een bepaald lichaamsdeel.

Behandeling van epilepsie

Om de diagnose te stellen maakt de arts in het ziekenhuis een hersenfilmpje (EEG), een CT-scan of een MRI-scan van de hersenen. Als je kind epilepsie heeft, schrijft hij een behandeling met anti-epileptica voor. Er zijn verschillende soorten medicijnen en verschillende combinaties mogelijk. Per persoon verschilt wat helpt, en wat niet helpt.

Wat kun je zelf doen voor je baby?

Je kunt zelf veel doen voor je kind. Een regelmatig leven en gezonde voeding kan helpen om de epilepsie onder controle te houden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je kind de medicijnen geeft volgens het voorschrift. Als de medicijnen bijwerkingen hebben, is het verstandig om je arts te raadplegen.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland