Home / Artikelen / Piepende ademhaling

Piepende ademhaling

Veel baby's piepen weleens bij het ademhalen. Je merkt het vooral als je baby verkouden is of een andere luchtweginfectie heeft.

Piepende ademhaling bij baby's

Een piepende ademhaling bij baby's is meestal onschuldig. Vaak heeft je baby er helemaal geen last van. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken als je baby verder normaal eet, drinkt, slaapt, aankomt in gewicht en interesse toont in alles wat er om hem heen gebeurt. De piepende ademhaling verdwijnt meestal met de leeftijd.

Wat kun je doen bij een piepende ademhaling?

Als je baby piepend ademhaalt, kun je de neus van je baby druppelen met een zoutoplossing. Dat kan helpen bij een verstopte neus. Als je baby zelf duidelijk geen last heeft van het gepiep en normaal eet, drinkt en slaapt, is er verder geen behandeling nodig.

Hoe kun je klachten voorkomen?

  • Rook niet tijdens de zwangerschap.
  • Rook als ouders allebei niet. Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de omgeving van je kind. Passief roken verhoogt namelijk de kans op luchtwegproblemen bij je kind en dus de kans op gepiep. Ook als je altijd buiten rookt, is het goed om te stoppen. Er blijven namelijk giftige stoffen uit de rook achter op je haren, je kleding en je huid. Dit heet derdehands rook. Stoppen met roken geeft je kind letterlijk meer ademruimte.
  • Zorg voor schone lucht in huis en houd je huis vrij van vocht en schimmel. Ventileer je huis 24 uur per dag en lucht regelmatig. Pas op met irriterende stoffen in huis: tabaksrook, rook van houtvuur of een open haard, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen, spuitbussen enzovoort.

Astma is moeilijk vast te stellen bij kinderen onder de vijf jaar

Kinderen onder de vijf à zes jaar met een piepende ademhaling kunnen last hebben van prikkelbare luchtwegen. Een piepende ademhaling betekent niet dat je baby later astma zal hebben. Het is op deze leeftijd heel moeilijk om met zekerheid vast te stellen of het om astma gaat. Als je kind na vijf jaar nog steeds piept bij het ademhalen, kan het zijn dat het astma heeft, zeker als dat in de familie voorkomt.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland