Home / Artikelen / Griep

Griep

Griep ontstaat door een besmettelijk virus dat vooral de luchtwegen aantast. De griep duurt meestal één tot twee weken, en gaat vrijwel altijd vanzelf over. In principe kan iedereen griep krijgen. Het griepvirus verandert namelijk elk jaar een beetje, waardoor je steeds opnieuw het risico loopt dat je het krijgt.

Symptomen van griep

Baby’s die griep hebben, krijgen meestal last van hoge koorts, hoofdpijn, keelpijn, niezen, een loopneus, koude rillingen, spierpijn en moeheid. Je kind kan ook weinig eetlust hebben en overgeven.

Griep is besmettelijk

Omdat griep besmettelijk is, is het belangrijk om altijd in een papieren zakdoekje te niezen dat je meteen daarna weggooit. Het is verstandig om na het niezen ook goed je handen te wassen.

Behandeling van griep

Griep is een virusinfectie en daarom niet te genezen met een antibioticum. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. In de meeste gevallen gaat griep vanzelf weer over. Als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om toch de huisarts te raadplegen. Als je kind nog heel jong is en hoge koorts heeft (39 graden of meer), is het verstandig om meteen naar de huisarts te gaan.

De griepprik

Sommige mensen hebben een verhoogde kans om ziek te worden. Dit zijn meestal oudere mensen en mensen die door een (chronische) aandoening een verminderde weerstand hebben. Ook kleine kinderen met bijvoorbeeld astma of een hartafwijking behoren tot de risicogroep en kunnen een griepprik krijgen. Dit gebeurt meestal in overleg met de kinderarts. Deze volwassenen en kinderen krijgen een oproep van hun huisarts om een griepprik te halen. De griepprik beschermt alleen tegen de meest voorkomende virussen van dat seizoen. Een jaar later zijn er weer nieuwe griepvirussen en is er dus ook een nieuwe griepprik.

Kijk ook eens bij:

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland