Home / Artikelen / Het niet meer zien zitten

Het niet meer zien zitten

Jongeren die aan zelfmoord denken hebben hier meestal gemengde gevoelens over. Ze willen vaak niet alleen maar dood, maar vooral rust.

Dat kan komen doordat ze het idee hebben dat hun leven waardeloos is of doordat ze heftige gevoelens van angst, paniek, somberheid, leegte, zelfverwijt, boosheid, schaamte, vernedering of schuld hebben. De dood kan dan een oplossing lijken. Het idee dat je zelfmoord kunt plegen geeft ook het gevoel dat je controle hebt.

Ontsnappen

Jongeren die nadenken over zelfmoord zien dit meestal als een laatste redmiddel om te ontsnappen aan een situatie of een wereld waarin het niet goed gaat en ze zich niet thuis voelen. Uiteindelijk denken ze dat er geen andere oplossing is dan zelfmoord. De motieven en omstandigheden kunnen voor ieder kind anders zijn. Soms is een mislukte poging tot zelfmoord een schreeuw om aandacht en hulp.

Suïcidaal gedrag

Misschien heb je een vermoeden dat het niet goed gaat met je kind. Je kunt dit soms merken aan het gedrag.

  • Je kind kan bijvoorbeeld erg teruggetrokken of somber zijn.
  • Er kunnen plotselinge veranderingen optreden in het gedrag (zoals alcoholgebruik of stemmingswisselingen).
  • Als iemand niet goed meer voor zichzelf zorgt, kan dat ook een teken zijn.
  • Soms zijn jongeren zelfs al bezig met afscheid nemen, praten ze veel over de dood of doen ze aan zelfverwonding.

Het kan lastig zijn om erachter te komen of een jongere zelfmoord wil plegen. Soms kunnen ze dit ook goed verbergen.

Wat kun je doen?

  • Zorg voor een duidelijke dagstructuur en regelmaat.
  • Activeer je kind door bijvoorbeeld activiteiten in te plannen, zoals een spelletje of wandeling.
  • Zorg ervoor dat je kind je altijd kan vertrouwen. Kom dus je afspraken na en maak afspraken die haalbaar zijn.
  • Luister goed naar je kind en antwoord met ik-boodschappen (vertel dus niet wat je kind zou moeten voelen of vinden, maar blijf bij je eigen beleving: 'Ik vroeg me af of ...' of 'Ik maak me zorgen als ...'
  • Geef positieve feedback op het gedrag van je kind en niet op je kind zelf. Bijvoorbeeld: 'Dat heb je goed geprobeerd.'
  • Wees geduldig en geef geen negatieve feedback.

Professionele hulp bij zelfmoordgedachten

In de meeste gevallen is het ook zeer verstandig om op zoek te gaan naar professionele hulp. Je kunt het best naar de huisarts of JGZ-jeugdarts gaan. Praat zelf ook met de huisarts. Vertel dat je je zorgen maakt en overleg wat je kunt doen. De huisarts kan je kind doorverwijzen naar specialisten, zoals een psycholoog die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren.

Wil je meer informatie over het voorkómen van zelfdoding? Kijk dan op de website van 113.nl. Je kunt ook bellen met Sensoor.nl: 0900-0767.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?