Home / Artikelen / Schizofrenie

Schizofrenie

Schizofrenie is een ernstige psychotische stoornis.

Symptomen van schizofrenie

Iemand die lijdt aan schizofrenie heeft in een bepaalde periode last van wanen, hallucinaties, ernstig verward gedrag, verwarde spraak of verwarde emoties. Vaak zijn vooral de wanen en hallucinaties duidelijk aanwezig.

  • Wanen zijn gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid. Iemand met schizofrenie kan bijvoorbeeld geloven dat iemand anders de baas is over zijn gedachten en gedrag.
  • Iemand met hallucinaties hoort, ziet, ruikt of voelt dingen of personen die er niet zijn. Vooral het horen van stemmen en het zien van dingen of personen komen veel voor bij mensen met schizofrenie.

Hoe vaak komt schizofrenie voor en bij wie?

Schizofrenie openbaart zich meestal in de late puberteit en bij jongvolwassenen. De ziekte komt bij mannen waarschijnlijk vaker voor dan bij vrouwen.

  • Bij mannen zijn de eerste symptomen van schizofrenie meestal zichtbaar als ze tussen de 18 en de 25 jaar oud zijn.
  • Bij vrouwen is dat later, tussen de 26 tot 45 jaar.
  • Bij jonge kinderen is schizofrenie zeldzaam, in hooguit 4% van alle gevallen van schizofrenie uit de ziekte zich voor de leeftijd van 15 jaar.

Oorzaken

Als schizofrenie in een familie voorkomt, is het risico dat een ander familielid de ziekte krijgt 10 tot 50 keer groter dan normaal. Dit betekent niet dat schizofrenie erfelijk is. Schizofrenie komt iets vaker dan gemiddeld voor bij mensen met een geremde of neurotische persoonlijkheid of mensen met 'een gevoelige natuur' (interpersoonlijke sensitiviteit). Schizofrenie kan te maken kan hebben met een gestoorde ontwikkeling van het zenuwstelsel op kinderleeftijd.

Hulp nodig

Schizofrenie is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar omgeving speelt ook een rol. Iemand met een psychose heeft hulp nodig van een psychiater.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?