Home / Artikelen / Verantwoordelijkheid meiden

Verantwoordelijkheid meiden

Je dochter is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Natuurlijk kun je haar wel uitleg geven over veilig vrijen.

Anticonceptie: voorkomen van een zwangerschap

Leg je dochter uit hoe ze zwanger kan worden en hoe ze dat kan voorkomen. Vertel welke soorten anticonceptie er zijn. Laat haar zelf beslissen welke soort het beste bij haar past.

Tot slot moet je dochter naar de huisarts gaan voor een anticonceptiemethode. Je kunt haar steunen door met haar mee te gaan.

Condooms: voorkomen van soa's

Je dochter kan het best van tevoren besluiten dat ze alleen seks wil hebben met condoom, of anders niet. Het is dus belangrijk dat ze leert om stevig in haar schoenen te staan en dat ze nee kan zeggen tegen een jongen die onveilige seks wil. Het is verstandig als je dochter altijd condooms bij zich draagt voor de zekerheid. Ze kan ze zelf kopen of jij kunt ze aan haar geven. Of ze zichtbaar in huis neerleggen, zodat zij ze zelf kan pakken. Zeker als ze op vakantie gaat, kan ze zich beter goed voorbereiden.

Condooms: het gebruik

Je dochter kan het beste van tevoren oefenen hoe je een condoom omdoet, met een banaan bijvoorbeeld. Je kunt dit samen met je dochter doen, maar je kunt ook voorstellen dat ze dat met een vriendinnetje oefent.

Als het misgaat: steun

Condooms kunnen scheuren of afglijden. Ook kan het gebeuren dat je dochter de pil een keer vergeet. Zorg dat je kind weet dat je niet boos wordt als er iets mis gaat. Zodat hij of zij naar je toe komt met problemen.

Zeg dat je trots bent dat ze dit tegen je durft te zeggen. Probeer je dochter niet te veroordelen. Ongelukjes zijn heel vervelend, maar ze kunnen gebeuren. Het is nu vooral belangrijk om haar gerust te stellen en actie te ondernemen om een zwangerschap en soa te voorkomen.

Als het misgaat: hulp zoeken

Laat je dochter nagaan of ze risico loopt op een zwangerschap door bijvoorbeeld de apotheker of huisarts te bellen. Als ze dit nog lastig vindt om zelf te doen, kun je dit ook samen doen. Betrek ook de partner in het proces (vraag de jongen bijvoorbeeld mee te gaan naar de huisarts). Als blijkt dat je dochter risico loopt op een ongewenste zwangerschap, zorg dan dat ze zo snel mogelijk de morning-afterpil slikt. Die kun je kopen bij de drogist, zonder recept. Adviseer haar ook om (samen) naar de huisarts te gaan en een soa-test te doen.

Op Seksualiteit.nl kan je dochter een test doen om te zien welke soort anticonceptie het best bij haar past. Op Sense.info kan ze lezen hoe je condooms op de goede manier gebruikt en wat veelgemaakte fouten zijn.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?