Home / Artikelen / Een school kiezen

Een school kiezen

Als je samen met je kind een school uitkiest, kun je op een aantal dingen letten.

Waar let je op als je een school uitkiest?

  • Hoe ver is de school van jullie huis?
  • Waar gaan de vrienden van je kind naartoe?
  • Spreken de visie en het pedagogisch en didactisch klimaat je aan?
  • Heeft je kind speciale interesses? Wil je kind bijvoorbeeld graag naar een school met veel aandacht voor sport of cultuur?
  • Heeft de school goede voorzieningen? Heeft het schoolgebouw een prettig klimaat? Zijn er goede hulpmiddelen? Is extra huiswerkbegeleiding of extra taalles mogelijk?
  • Wat zijn de schoolresultaten?
  • Heeft de school een goede naam?

Jullie kunnen ook praten met leerlingen en ouders die al naar een middelbare school gaan waar jullie belangstelling voor hebben. Ook de leerkracht van groep 8 kan adviseren welke school bij je kind past, en je kunt praten met ouders van vrienden van je kind.

Open dagen en proeflessen

Middelbare scholen organiseren open dagen waarop je samen met je kind een kijkje kunt nemen in de school en wat sfeer kunt proeven. Maak hier gebruik van. Je merkt dan al gauw waar je kind zich het best thuis voelt en krijgt veel informatie. Ook zijn er scholen waar je je kunt opgeven voor een proefles. Misschien vind je kind dat leuk om te doen, zeker als er ook andere klasgenoten meegaan. Je aankomende brugklasser krijgt zo ook al een beetje een beeld van wat het inhoudt om naar de middelbare school te gaan.

Inschrijven op een middelbare school

Het is niet in iedere stad hetzelfde wanneer en hoe je je kind kunt inschrijven. Je kunt gewoon de school bellen om te vragen hoe dit gaat.

Filmpje: Fiona over betrokkenheid bij de middelbare school

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Als ouder is het belangrijk om betrokken te blijven bij de middelbare school en het huiswerk van je kind. In dit filmpje legt Fiona uit hoe je betrokken kunt blijven.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?