Home / Artikelen / Vervoer naar school

Vervoer naar school

Als je kind op de middelbare school zit, gaat het meestal zelf naar school toe met de fiets of de brommer. Je brengt en haalt je kind misschien alleen nog als het slecht weer is.

Zelfstandig in het verkeer

Het is belangrijk voor je kind dat het zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen. Door elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leert je kind hoe het moet reageren in gevaarlijke verkeerssituaties. Als je kind met de fiets naar school gaat, zorg er dan voor dat je kind het volgende heeft:

  • een veilige fiets,
  • fietstassen of snelbinders voor de zware schoolboeken,
  • een waterdicht regenpak,
  • fietsverlichting of losse lampjes.

Met het openbaar vervoer

Woon je wat verder weg van school? Dan moet je kind misschien met het openbaar vervoer naar school. Je kind moet waarschijnlijk even wennen, als het voor het eerst met de bus of de trein naar school gaat. Het voelt zich misschien onzeker. Het is daarom prettig als je de eerste paar keer met je kind meereist.

Om met het openbaar vervoer te reizen heeft je kind een OV chipkaart nodig. Reist je kind elke dag met de trein naar school? Misschien is een trajectkaart dan goedkoper. Er zijn ook combinatiekaarten om met de trein en de bus te reizen. Informeer eens naar de mogelijkheden bij het vervoersbedrijf.

Ov-studentenkaart

Jongeren die studeren en ook studiefinanciering ontvangen, hebben recht op een ov-studentenkaart. Ze mogen hiermee gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Je kind kan kiezen tussen een weekkaart of een weekendkaart.

Leerlingenvervoer

Voor leerlingen die vanwege een handicap of stoornis niet zelf naar school kunnen gaan, is er het leerlingenvervoer. Meestal worden de kosten van leerlingenvervoer (gedeeltelijk) vergoed. Je vraagt het leerlingenvervoer aan bij je gemeente. Elke gemeente regelt het leerlingenvervoer anders. Je moet voor elk schooljaar een nieuwe aanvraag indienen.

Wil je meer weten over het leerlingenvervoer? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of op Ouders&Onderwijs.nl.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?