Home / Artikelen / Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs die rechtstreeks opleidt voor de arbeidsmarkt.

Voor wie is praktijkonderwijs bedoeld?

Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie de leerwegen van het vmbo en het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) niet geschikt zijn. Het is niet bestemd voor gehandicapte leerlingen. Voor deze groep is er het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Inhoud

Het praktijkonderwijs duurt vier jaar.

  • Je kind krijgt in kleine groepen les in de vakken van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Deze vakken zijn afgestemd op de arbeidsmarkt.
  • Ook wordt je kind getraind in praktische vaardigheden, zoals koken, klussen in huis, rekeningen betalen, omgaan met en invullen van formulieren, uiterlijke verzorging, omgaan met andere mensen en werken.
  • Het leren gebeurt vooral in de praktijk door bijvoorbeeld stages bij bedrijven en organisaties. Als leerlingen het praktijkonderwijs hebben doorlopen, ontvangen ze het getuigschrift praktijkonderwijs.

Aanmelden voor praktijkonderwijs

Je kunt je kind aanmelden voor praktijkonderwijs wanneer het hier een indicatie voor heeft gekregen. Dit betekent dat een Regionale Verwijzingscommissie voor het Voortgezet Onderwijs (RVC-VO) bekijkt of je kind aan de voorwaarden voor praktijkonderwijs voldoet. Dit onderwijs is bedoeld voor kinderen die hiervoor een advies hebben gekregen van de basisschool of die niet mee kunnen komen in het regulier voortgezet onderwijs (VO).

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?